Australian avointen historia

Australian avoin tennismestaruus, yksi tenniksen 4 grand slam -tapahtumasta, pelattiin ensimmäisen kerran Melbournessa vuonna 1905. Sen nimi oli alun perin Australasian mestaruuskilpailut. Ensimmäiseen finaaliin osallistui 5 000 ihmistä.

Vuonna 1922 lisättiin naisten kaksinpelitapahtuma.

Siitä tuli avoin turnaus vuonna 1969, ja se nimettiin uudelleen Australian avoimiin.

Vuoteen 1972 asti turnausta kierrettiin useissa Australian kaupungeissa. Turnaus järjestettiin Uudessa-Seelannissa 1906 ja 1912. Vuonna 1972 turnaus siirrettiin pysyvästi Melbourneen.

Vuonna 1977 järjestettiin 2 turnausta – yksi tammikuussa ja toinen joulukuussa.
Vuonna 1986 ei järjestetty turnausta, koska turnaus siirrettiin takaisin tammikuulle ja pidettiin tammikuussa 1987.

Australialainen Roy Emerson voitti miesten kaksinpelin mestaruuden 6 kertaa – enemmän kuin kukaan muu mies. Mielenkiintoista on, että yksi kaikkien aikojen suurimmista tennispelaajista – Björn Borg – ei koskaan kilpaillut Australian avoimissa.

Nuorin ja vanhin miesten tittelin voittaja on sama mies – Ken ”muscles” Rosewall , pienikokoinen mutta tappava australialainen legenda. Rosewall voitti 18-vuotiaana vuonna 1953 ja 37-vuotiaana vuonna 1972.

Nuorin naispuolen voittaja oli Martina Hingis 16-vuotiaana vuonna 1997.

Yksi Australian avointen laitoksen epätavallisista ominaisuuksista viime vuosina on sisäänvedettävä katto, joka mahdollistaa pelaamisen kaikissa sääolosuhteissa. Tämä on tenniksen Grand Slam -piirin ainoa sisäänvedettävä katto, johon kuuluvat Australian avoimet, Ranskan avoimet, Wimbledon ja US Open.

Saatat pitää myös